Biserica Sfinții Arhangheli
Conform tradiției, Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a fost zidită de neamul boieresc al Buzeștilor spre sfârșitul secolului al XVI-lea. Pe atunci, lângă acest lăcaș, pe locul unde se află astăzi casa parohială, se afla și un mic așezământ monahal, o obște de călugari.
Într-un interviu dat în 2013 pentru revista Foaie Națională, prof. dr. Toma Rădulescu, atunci șeful Secției de Istorie și Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei din Craiova, menționa că la Biserica Sfinții Arhangheli din Craiova ar fi fost scrisă așa-numita Cronică a Buzeștilor din timpul lui Mihai Viteazul. În același articol se menționează că hramul Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Craiova ar fi fost dat de frații Buzești în cinstea domnitorului.
La începutul secolului al XX-lea, Biserica Sf. Arhangheli a fost refăcută din nou prin reparații radicale sub conducerea Comisiei Monumentelor Istorice și cu cheltuiala doamnei Polina Vorvoreanu. Sprijinul doamnei Vorvoreanu, în valoare de 2 milioane de lei în vremea aceea, a fost oferit în memoria răposatului său soț Gogu Vorvoreanu (avocat, latifundiar, fost primar al Craiovei).
Reparațiile generale, ce au durat 3 ani, au schimbat complet exteriorul bisericii, în același timp fiind refăcută și pictura. Cu acest prilej ar fi fost pictați în biserică frații Buzești. Biserica a fost sfințită în ziua de duminică, 23 octombrie 1932. La propunerea preotului paroh V. Marghescu, Arhiepiscopia Craiovei a hotărât prin decizie internă ca biserica „să poarte numele de Biserica «Gheorghe și Polina Vorvoreanu», cu hramul Sfinții Arhangheli”, în semn de recunoștință pentru generoasa contribuție la refacerea lăcașului. Astfel, în pisania nouă de piatră așezată atunci deasupra intrării în biserică se poate citi și astăzi:
“Această sfântă biserică cu numele “Gogu și Polina Vorvoreanu” cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, a fost zidită din temelie de către Frații Buzești în sec. XVII. La anul 1779 s’a reparat de către Dimitrie Polcovnicul și cu alți ajutători. S’a mai reparat dupe cutremurul din 1838, de către enoriași la anul 1855, iar acum, pentru a treia oară, s’a restaurat cu cheltuiala evlavioasei enoriașe d-na Polina Vorvoreanu în memoria repauzatului său soț Gogu Vorvoreanu, prin îngrijirea Comisiunii Monumentelor Istorice. Lucrările s’au terminat în anul 1932 când s’a sfințit la 23 octombrie, în zilele […] episcop al Râmnicului Noului Severin fiind D. D. Vartolomeiu și paroh părintele V. Marghescu.”
(http://www.monumenteoltenia.ro/biserica-sf-arhangheli-mihail-si-gavriil-craiova/)
Zona ștearsă de pe noua pisanie bănuiesc că avea gravat "M.S. Regele Carol al II-lea". Această intervenție este des întâlnită și a fost realizată după instalarea regimului comunist.
Comentarii
Trimiteți un comentariu